Plan proteinske dijete

 

Najpoznatije visoko proteinske dijete su: Atkinsova, Santh Beach, Medicinska i novija Dukan dijeta.

Vrlo popularna je Dukan dijeta. Na ovoj dijeti bile su i poznate ljepotice poput Jennifer Lopez i Gisele Bundchen na kojoj su uspjele izgubiti kilograme. Tako i Carol Middleton koja i nije izgledala kao da mora skinuti kilograme, a uz Dukanovu dijetu u 4 dana skinula je 2 kg.Plan Dukanove dijete bazira se  na proteinskoj  prehrani.
Dukan dijeta provodi se u četiri faze, a to su:
1. faza napada
2. faza izmjene
3. faza konsolidacije
4. faza stabilizacije

1. faza Dukan dijete ( proteinski dan )
Slijedi se plan Dukan dijete. U ovoj fazi smije se jesti samo proteine –  meso, riba, nemasni mliječni proizvodi… Ova faza može trajati jedan dan ili deset, ovisno o potrebama. U takvu prehranu spadaju govedina, piletina, puretina, manje masna šunka, teletina, sve vrste ribe i školjaka. Može se pojesti do dva jaja dnevno, te nisko kaloričnih mliječnih proizvoda koliko se želi. Dozvoljeni su i umjetni zaslađivači, ocat, začini, aromatično bilje, luk, češnjak, malo soli i žvakaće bez šećera. Ova faza je iznimno učinkovita i mnogi mogu očekivati u prvih 5 dana gubitak težine do 3 kg.

Što se može jesti u prvoj fazi:
-Malo masna govedina, teletina ili zečetina, ne svinjetina ili janjetina. Jede se  meso na grill ili kuhano i to bez ulja ili masti.

-Piletina i puretina, ali treba ukloniti kožicu i izbjegavati krilca. Znači izbjegavati masti i kolesterol. Nemasna šunka. Najbolja je salama od pilećeg ili purećeg mesa s većim udjelom proteina  kao što je Dimcek.

-Sva riba – svježa, smrznuta ili konzervirana i ostali morski plodovi poput školjki. Ne smije se pripremati u ulju ili umaku koji sadrži masnoće.

-Najviše dva jaja dnevno koja moraju biti kuhana. Najviše 4 žumanjka tjedno, a bjelanjci se mogu jesti bez ograničenja.

-Nemasni mliječni proizvodi kao što su jogurt, svježi sir i obrano mlijeko.

-Dozvoljeni su i umjetni zaslađivači ili prirodni, ocat, začini, češnjak, luk, žvakače gume bez šećera.

-Treba piti 1,5 litara vode dnevno kako bi se osjećali sito, a čaj i kavu jedino bez šećera, jednu i pol žličicu zobenih pahuljica dnevno, što pomaže osjećaju sitosti i daje energiju.

-Obavezno treba uvesti  brzo hodanje, dnevno 20 minuta. Treba izbjegavati ulje, mast i maslac.

2. faza Dukan dijete ( faza izmjene)

Nakon 1. faze koja može trajati maksimalno 10 dana, prelazi se na sljedeću fazu, fazu izmjene. U ovoj se fazi kombiniraju dani kada se konzumiraju samo proteini s danima kada im se može dodati i povrće. Najbolje je kombinirati dan za danom. Znači jedan dan je samo proteinski, a onda drugi dan dodaje se povrće i tako do kraja ove faze. Može se osim izmjene proteini i proteini/povrće, pet dana jesti samo proteine, a pet dana proteine s povrćem ako vam tako više odgovara. Potrebno je povećati unos zobenih pahuljica na 2 čajne žličice. Povećati tjelesnu aktivnost na 30 minuta brzog hodanja dnevno. I nadalje  piti 1,5 litara vode dnevno.

3. faza Dukan dijete

Kada  se dostigne idealna težina, slijedi treća faza Dukan dijete, a to je faza konsolidacije. U ovoj fazi se postepeno dodaju namirnice kao što su kruh, voće, sir, tjestenine. Smije se pojesti dvije kriške kruha od punog zrna, uz to i malo manje masnog maslaca i malo tvrdog sira (otprilike 40 g). Postupno  uvesti tjesteninu (ali samo u umaku od rajčice, otprilike 225 grama), palentu bez umaka i ulja (otprilike 225 g), leću, grah, rižu…  Jednom ili dva puta tjedno dozvoljen je “veseli obrok”, tj. obrok po želji, ali bez repeta i nikad se ne jedu dva “vesela obroka” za redom. Može se čak imati i dva obroka po želji (kao što je alkohol, čokolada, uglavnom omiljena hrana). U ovoj fazi neće se izgubiti kilogrami, ali ih se neće ni dobiti. Cilj ove faze je smanjiti želju za povratkom na staro i stvoriti balans. Jedan dan u tjednu jedu se samo proteini i pije po dvije litre vode. Taj dan će popraviti sve dozvoljene obroke tijekom tjedna, kao što je i “veseli obrok” kada se jede sve što vam padne na pamet.

4. faza Dukan dijete

U ovoj fazi četvrtak je dan za proteine, jednom dnevno  se jedu proizvode od zobi (npr. zobene palačinke) i hoda najmanje 25 min dnevno. Hodanje je oblik aktivnosti koja je naglašena u svakoj fazi i potrebno je izvršavati ga svakodnevno 20 do 30 minuta. Dukan dijeta se našla i na meti kritika od strane stručnjaka jer može biti opasna zbog svojih strogih pravila. Ovom dijetom izgubi se 3 do 5 kg tjedno, ako se slijedi plan.

Komentari

Komentari

Kategorija: Proteinska Dijeta

Ostavi Komentar

Morate biti logirani da bi mogli komentirati.

Zadnji Članci

Smoothie od Manga i...

Napisano Lis - 27 - 2014

0 Komentara

Čokoladna Quinoa

Napisano Lis - 26 - 2014

0 Komentara

Zelena Meksička Riža

Napisano Lis - 25 - 2014

0 Komentara

Hrskava I Svježa Wrap...

Napisano Lis - 24 - 2014

0 Komentara

Reklame

  • Surfvic